Det var i juni 2015 som kvinnan första gången sökte till en vårdcentral i Örebro med värk i ena benet. Läkaren konstaterade ”slappa muskler” och remitterade kvinnan till en sjukgymnast.
Men värken fortsatte och hon sökte åter till vårdcentralen, fick samma svar och injektion med kortison.
Liten förbättring
Initialt upplevde kvinnan en liten förbättring, men hon kunde aldrig ta sig till sjukgymnasten på grund av fortsatt värk och dålig rörlighet.
Därför uppsökte hon åter vårdcentralen med en önskan om att få bli röntgad, men det ansågs inte nödvändigt. Hon fick istället en ny kortisoninjektion.
Fick opereras omgående
Till sist uppsökte kvinnan akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro där hon nekades vård, eftersom hennes tillstånd inte var akut.
När hon till sist efter telefonsamtal till vårdcentralen fick en tid till röngten kunde personalen konstatera en misstänkt lårbensfraktur, läkare tillkallades och hon fick läggas in och opereras omgående.
Anhörig anmälde
En anhörig anmälde hanteringen av kvinnans ärende till Inspektionen för vård och omsorg enligt patientsäkerhetslagen avseende fördröjd vård och behandling.
IVO har i sin prövning konstaterat att det vid ett av tillfällena på vårdcentralen brast i dokumentationen, samt att undersökningen av kvinnan kunde gjorts noggrannare. Men de menar samtidigt att de medicinska bedömningarna var riktiga utifrån de symptom patienten uppvisade.
Samråd med patienten
De har i sitt utlåtande också pekat på vikten av följsamhet till 6 kap, 1§ i patientsäkerhetslagen om att all personal ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet och att vården så långt det är möjligt ska utformas och genomföras i samråd med patienten.
Ärendet har avslutats hos IVO utan vidare åtgärd.