Foto: SVT /arkiv

Trots vädjan – fler ensamkommande till Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Krisledningen i Lindesberg fattade i slutet av oktober beslutet att begära ett tillfälligt stopp för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn eftersom verksamheten inte hann med. Trots det kommer fortfarande barn till kommunen.

I och med beslutet skickade kommunen en begäran till Migrationsverket om att följa rekommendationen att inte placera de ensamkommande flyktingbarnen i kommunen under sex månader.

– Den rapporten jag fick igår säger att vi fått ta emot 9 stycken ensamkommande flyktingbarn efter att vi fattade beslutet. Samtidigt vet ju inte vi om mängden skulle ha varit större om vi inte hade gjort den här markeringen. För vi har ju sagt att vi ska inte bryta mot lagen, utan vi måste ju ta hand om barn om de ändå kommer, men vi hoppas att man inte placerar här. Vi har fortfarande otroligt högt tryck och vi har en hög belastning för att andra kommuner placerar ju också i våran kommun, säger Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.

Ansträngd situation

Den ansträngda situationen innebär stor belastning på skola, behovet av lokaler, familjehem och det utredningsarbete som krävs.

– Vi jobbar på så hårt vi bara kan, men vi håller på att bränna ut vår personal. De är helt slut. Det vi kommer att göra är att hela tiden poängtera och tala om att vi är så hårt ansträngda så att andra kommuner hjälper oss just nu, säger Irja Gustavsson.

Försöker rekrytera

Kommunen har i och med ett plus i resultatet på 49 miljoner kronor de ekonomiska förutsättningarna att klara situationen, men bekymret är att hitta rätt personal på lärarsidan.

– Sist jag blev uppdaterad så hade man tömt nästan hela vår personalpool när man hade utlokaliserat dem och det är knappt någon som söker till personalpoolen. Just nu håller man på att titta på pensionerade lärare om de kan gå in och hjälpa till. Processen pågår hela tiden, men vi behöver dem lite fortare, säger Irja Gustavsson.

I kommande budget finns också medel avsatta för att anställa mer personal inom socialförvaltningen.

– Vi har ju en jätteansträngd situation inom socialförvaltningen också, som då skall göra en utredning på de här barnen och titta på behov och allt det här och det är brist på socialsekreterare över huvud taget. Vi nyanställer fyra stycken och vi gör ju vad vi kan, men tidsmässigt hinner vi inte med, säger Irja Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.