Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se Febe Stenson, tillträdande direktor på Stadsmissionen i Örebro, berätta mer om situationen på matcentralen inför jul. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Tuffa ekonomiska tider – ökat tryck hos Stadsmissionen i Örebro

Publicerad

När ekonomin är extra tuff för många märks även ett ökat behov på Stadsmissionen i Örebro.

– Vi ser en ökning både på vår matcentral men också bland de som söker stöd och råd, säger Febe Stenson, tillträdande direktor på Stadsmissionen.

För många av samhällets medborgare har tiderna blivit svårare genom inflation, höjda el- och matpriser.

Till Stadsmissionens matcentral i Örebro, dit människor som har det tufft ekonomiskt kommer för att hämta matvaror, har man under hösten fram till december sett ett ökat behov. Även antalet inskrivningssamtal för råd och stöd har ökat hos Stadsmissionen.

– Att ökningen skett nu kan ha att göra med att det är en viss fördröjning hos människor, man försöker att kämpa in i det längsta med de medel som man har, men tillslut så tar de slut, säger Febe Stensson.

Kallare tider och jul väntar

Det är kallt ute och jul närmar sig. Enligt Febe Stensson, finns inte någon anledning att tro att december månad kommer att se annorlunda ut.

– Den här tiden inför jul är speciell. Den mat som vi har kommer att räcka till våra gäster, men vi har behövt göra begränsningar, säger Febe Stensson.

I klippet du höra mer om situationen på matcentralen inför jul

ÖKAT TRYCK HOS STADSMISSIONEN

Antalet hämtningar på Matcentralen:

September: totalt 971 hämtningar.

Oktober: totalt 927 hämtningar.

November: totalt 1164 hämtningar.

Antalet inskrivningssamtal på Råd och Stöd:

September: totalt 134 samtal medlemsinskrivningen.

Oktober: totalt 114 samtal på medlemsinskrivningen.

November: totalt 184 samtal på medlemsinskrivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.