I två sopcontainrar i Stadsbibliotekets källare hamnar just nu de böcker som ska slängas. Lite längre bort står en vagn med böcker som ska skickas till Sveriges depåbibliotek i Umeå. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Tusentals böcker slängs från biblioteket när nya lokalerna saknar magasin

Uppdaterad
Publicerad

Runt 25 000 böcker har rensats ut från Stadsbiblioteket i Örebro – på mindre än ett år.

Biblioteket förbereder redan nu för en flytt till nya lokaler där man inte längre har ett stort magasin.

Istället ska äldre böcker kunna skickas efter från ett lager i Umeå.

Tidigare under sommaren har det kommit protester från oppositionspolitiker och kulturarbetare mot att källarvåningen på det nya bibliotek som byggs i Örebro har sparats in. Det innebär bland annat att den lite äldre litteratur som idag förvaras i magasinet under Stadsbiblioteket inte har en given plats i framtiden.

Nu visar det sig att Stadsbiblioteket redan nu har börjat göra sig av med många av de böcker man har köpt in genom åren.

De senaste tio månaderna har cirka 25 000 böcker rensats ut, uppger biblioteket. Det är betydligt mer än vad man brukar gallra bort i vanliga fall. En del av böckerna har slängts, medan andra har skänkts till Sveriges depåbibliotek i Umeå, 70 mil bort. Därifrån ska man kunna fjärrlåna tillbaka böckerna när de efterfrågas.

– Det är idioti att en större stad som Örebro ska fjärrlåna sina egna böcker. Vi bygger ett nytt och bättre bibliotek men kan inte inrymma våra böcker, säger oppositionsrådet Karolina Wallström (L).

”Ska inte ha ett stort lager”

Socialdemokraterna, som styr Örebro tillsammans med Kristdemokraterna och Centern, ser istället fjärrlån som en smart lösning för de böcker som inte lånas ut så ofta.

– Örebro stadsbibliotek är ju inte ett sådant bibliotek som ska ha ett stort lager. Då finns Umeås bibliotek, till exempel. Är det sådant som ska magasineras för framtiden är det inte säkert att det ska vara här. Då kan man skicka efter det från andra centrallager, säger kommunalrådet Ullis Sandberg (S).

Hon gör dock en annan bedömning av vad som får plats i det nya biblioteket, och menar att det ska rymmas lika många hyllmeter böcker i de nya lokalerna som i de gamla.

Hundratusentals böcker kan fjärrlånas

Redan idag finns hundratusentals böcker till utlåning i hela landet från Sveriges depåbibliotek i Umeå. De flesta av dem är donerade av svenska bibliotek som har gjort som Örebro: rensat hyllorna.

Varje bok finns bara i ett exemplar, men finns den inne kan den skickas med post. Om postgången fungerar som den ska finns den då på det lokala biblioteket efter 3-4 dagar.

– Jag tycker inte att vi ska abdikera till Umeå och säga att ni ska ta hand om våra böcker. Klart örebroarna ska ha sina böcker kvar, säger Karolina Wallström (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.