Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR, besökte Örebro på fredagen. Foto: Emma Ahl/SVT

Två av tre socialsekreterare funderar på att byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Länets socialsekreterare anser att de knappt hinner med sitt jobb. Nu överväger två av tre att lämna yrket.

– Det är inte roligt att veta att flertalet av ens kolleger hela tiden går och letar efter att söka sig till ett annat yrke, säger socialsekreteraren Sandra Älverud som är utbidldad socionom och facklig representant för SSR.

Novus har kartlagt arbetssituationen för socialsekreterare på uppdrag av Akademikerförbundet SSR. Ungefär varannan socialsekreterare i landet anser att arbetsbelastningen är ett stort problem.

Sandra Älverud har jobbat som socionom i Örebro i flera år. Foto: Emma Ahl/SVT

Avsevärt sämre

I Örebro län och Västmanlands län är siffrorna ännu högre. Här funderar 70 procent av socialsekreterarna på att byta jobb.

– Situationen här är avsevärt sämre än på riksplanet. Det gäller framförallt arbetsmiljö, arbetsbelastning och stress kopplat till det viktiga uppdrag man har, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR, på besök i Örebro.

Det är bara några av alla problem som länets socialsekreterare upplever.

– De uppger också att det i vissa fall inte är en rättssäker verksamhet som man bedriver. Det här är väldigt allvarligt, säger Erkers.

”Politikerna förstår inte”

De som svarat i undersökningen tycker inte att politikerna riktigt förstår vad socialtjänsten är till för.

– Risken då är att man gör akutstyrda, kortsiktiga lösningar istället för att man politiskt bestämmer sig för ett långsiktigt perspektiv, säger Erkers.

Så gjordes undersökningen

* Novus har på uppdrag av Akademikerförbundet SSR genomfört en rikstäckande kartläggning av socialsekreterarnas arbetssituation med totalt 2 227 intervjuer.

* Undersökningen gjordes 18 januari – 26 februari 2018.

* Delrapporten för Örebro län och Västmanlands län omfattar 103 intervjuer.

Källa: Akademikerförbundet SSR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.