Oskars blindtarm hittades i magen – två månader efter att den opererats bort

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Oskar Lindmark Sahlgren från Sköllersta fick sin inflammerade blindtarm bortopererad på Universitetssjukhuset i Örebro. Men han började må sämre och fick uppsöka sjukhuset flera gånger under två månaders tid. I lördags opererades han på nytt. Kvar i buken låg påsen med den bortopererade, inflammerade blindtarmen.

Oskar Lindmark Sahlgren är trots sin goda fysik tärd när vi träffar honom och mamma Susanna hemma i Sköllersta. Han äter morfin, värktabletter och får dagliga doser antibiotika intravenöst.

I helgen konstaterades att ett allvarligt misstag skett på Universitetssjukhuset i Örebro i samband med att hans blindtarm opererades bort i mitten av december.

– Jag litade på läkarna, att man ska äta Alvedon och att man kommer att ha smärta ett tag efteråt, säger Oskar.

Ont i två månader

I två månaders tid har han uthärdat stora smärtor i magen och i slutet av januari konstaterade läkare att han hade inflammerad vätska i buken och antibiotika sattes in. Det var en komplikation efter operationen, men Oskar råddes att fortsätta leva som vanligt.

Men i fredags, efter att smärtorna åter tilltagit och allmäntillståndet försämrats kraftigt, tog mormor honom till akuten. Ett blodprov togs och sänkan, som i normalfallet ska ligga under fem visade något helt annat. Familjen, som hela tiden litat på vården, började ana oråd.

– Vi har mentalt ställt in oss på att det ska vara så här, men när sänkan var 218 förstod man ju att någonting var fel, säger mamma Susanna.

Något var fel

På lördagen gjordes ett ultraljud och då blev läkaren plötsligt tyst.

Oskar fördes till barnakuten och fick beskedet att det antingen var en varböld i magen, eller ett kvarglömt föremål. En ny titthålsoperation visade att plastpåsen med den inflammerade blindtarmen låg kvar i magen.

Vad tänkte du då?

– En stor besvikelse. Jag har mått dåligt i två månader på grund av en läkares fel. Det går inte att beskriva, säger Oskar.

Familjen chockad

Familjen är chockad över det som hänt och kan inte förstå att det trots upprepade återbesök kunnat ske ett så allvarligt misstag.

– Jag har fortfarande väldigt ont i magen och får mycket mediciner. Jag kommer inte operera mig på USÖ igen, säger Oskar Lindmark Sahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.