Tveksamhet inför ny metod att upptäcka foster med Downs syndrom

Uppdaterad
Publicerad

Ska man satsa miljoner kronor på att hitta fler foster som har Downs syndrom för att sedan abortera dem? Den frågan diskuteras just nu i både Örebro och Västmanlands läns landsting.

I dagarna väntas ett besked om våra landsting ska erbjuda det så kallade Nupp-testet som idag bara finns på några få sjukhus i landet.

På Centrallasarettet i Västerås föds ungefär 2.600 barn varje år. Bland dom finns i genomsnitt fyra barn med Downs syndrom.

Två av dom har upptäckts under graviditeten med fostervattenprov. De andra två upptäcks inte förrän barnet är fött, oftast för att mamman var under 35 år och inte blev erbjuden något fostervattenprov.

Med den så kallade Nupp-metoden skulle enligt beräkningar ytterligare ett barn upptäckas i fosterlivet och föräldrarna skulle ha möjligheten att välja abort.

– De kvinnor som har en låg åldersrisk, men en hög risk för Downs syndrom skulle man kunna hitta på det här sättet, säger Anette Gunnarsson, läkare vid kvinnokliniken Västerås

Bakgrunden till att metoden utvecklats är att det traditionella fostervattenprovet innebär en liten risk för missfall.

Men Nupp-metoden erbjuds bara i några få landsting i Sverige och inte i Örebro och Västmanlands län. Det handlar både om etik och pengar:

– Vi tror att om vi skulle titta på alla så skulle vi upptäcka en till med Downs syndrom, alltså tre av fyra. Så det krävs mycket resurser för att upptäcka ett foster per år, säger Anette Gunnarsson, läkare vid kvinnokliniken Västerås.

Nupp-metoden

• Nupp-metoden eller nackuppklarningstestet går ut på att man under vecka 11-14 i graviditeten mäter tjockleken på fostrets nackskinn.

• På barn med Downs syndrom är nackskinnet tjockare.

• Man tar dessutom ett blodprov på mamman och gör en sammantagen bedömning av risken för att det ska vara ett barn med Downs syndrom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.