”Tysslingedagen är viktigt för bygden”, säger fotografen Jan-Peter Lahall. Foto: Thomas Wedin/SVT

”Tysslingedagen är viktig för bygden”

Uppdaterad
Publicerad

I dag ordnas Tysslingedagen, en dag då lokala hantverkare i Tysslingen får möjlighet till att visa upp sina arbeten.

– Det är jätte kul när det kommer så mycket folk, säger fotografen Jan-Peter Lahall som ställer ut i församlingshemmet vid Tysslinge kyrka.

Solen strålade under förmiddagen då det var dags för årets Tysslingedag, en dag då lokala hantverkare ställer ut sina skapelser runt om i området Tysslingen.

Tysslingedagen är en hantverksdag som startade genom samarbete mellan Tysslinge Kulturgrupp och Tysslinge Hembygdsförening. Evenemanget har ordnats sedan år 1993 och är populärt – både bland hantverkare och besökare.

Tysslingedagen ordnades första gången år 1993. Tack vare det fina vädret att flera besökare valt att cykla mellan de olika stationerna och utställningarna. Foto: Thomas Wedin/SVT

Vanligt med cykeltur mellan stationerna

– Det är jätte kul när det kommer så mycket folk, säger fotografen Jan-Peter Lahall som ställer ut sin konst i församlingshemmet vid Tysslinge kyrka.

– Det är viktigt för bygden.

Jan-Peter Lahall berättar att många besökare väljer att cykla runt området för att besöka de olika stationerna, och en dag som denna är alldeles perfekt för en cykeltur.

”Det är jätte kul när det kommer så mycket folk”, säger fotografen Jan-Peter Lahall som ställer ut sin konst i församlingshemmet vid Tysslinge kyrka. Foto: Thomas Wedin/SVT

– Det finns ju många olika stationer att besöka. De ligger spridda runt omkring här i området, säger Jan-Peter Lahall.

– Hade jag inte ställt ut själv hade jag gärna besökt flera stationer.

”De flesta av utställarna är inte yrkesverksamma utan gör det här på fritiden. Det känns bra att de får visa upp sitt arbete.”, säger Roland Thorstensson som har varit med och organiserat evenemanget. Foto: Thomas Wedin/SVT

Hantverk som fritidssyssla

En av organisatörerna bakom evenemanget, Roland Thorstensson, berättar att det har varit mycket folk i rörelse under dagen.

– Flera har besökt till exempel möbelsnickeriet i Osvalla. Och många ville se traktorerna och gårdsmuseét.

Enligt Roland Thorstensson är evenemanget viktigt för hantverkarna som bor på orten.

– De flesta är ju inte yrkesverksamma utan gör det här på fritiden. Det känns bra att de får visa upp sitt arbete. Det betalar ju kanske inte så mycket, men det här är ett sätt för hantverkarna att marknadsföra sig på.

Matthias Andersson från Nora tycker Tysslingedagen är ett härligt evenemang. ”Det är trevligt när folk samlas”, säger han. Foto: Thomas Wedin/SVT

”Trevligt när folk samlas”

Matthias Andersson från Nora är en av de som besökt Tysslingedagen i år.

– Det är jätte kul att få åka hit och se vad den här dagen erbjuder. Folk samlas och det är trevligt.

Vad tycker du om att stationerna är så utspridda?

– Jag tycker det är roligt. Man får gå omkring och så får man lite motion på köpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.