Hör artisten och konstnären Ulrika Mohlavyr Mohlin berätta om projektet som belyser kroppskomplex. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Ulrika vill få fler att prata om kroppskomplex

Uppdaterad
Publicerad

Ingen människa föds med kroppskomplex, så hur kommer de till? I musik- och fotoprojektet ”kära kropp” av Ulrika Mohlavyr Mohlin, står människors relation till sina kroppar i fokus.

Det började med att Ulrika Mohlin skrev en låt där hon uttryckte sina egna tankar kring kroppskomplex. Det var en låt som hon aldrig tänkte spela upp för någon, men som sedan utvecklades och resulterade i utställningen Kära kropp.

– Jag ville verkligen betona och uppmärksamma ämnet kroppskomplex och hjälpa fler att våga prata om det. Då kom jag på att jag skulle göra ett fotoprojekt med människor som berättar just om sina kroppskomplex och vad det var som hände. För det finns ju ingen människa som föds med kroppskomplex. Så någonting måste ju ha hänt.

Efterlyste deltagare

Via sociala medier efterlyste hon deltagare genom att ställa frågan: Har du eller har du haft kroppskomplex och vill du dela med dig av din berättelse?

– Sen fick jag svar från olika håll. Deltagarna som är med i projektet har valt att gå med i det just för att de tycker det är ett viktigt ämne och vill hjälpa till att föra talan om det här.

”Kommentera inte andras kroppar”

Hon har varit hemma hos deltagarna, fotograferat och gjort intervjuer om just deras kroppskomplex.

Det här, tillsammans med hennes låt och en tillhörande musikvideo, är delarna som kommer visas upp på utställningen som har premiär på Black door Gallery i Örebro på lördag.

– Budskapet är att öka förståelsen kring att inte kommentera hur någon annans kropp ser ut och inte heller prata illa om sin egna kropp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.