Foto: SVT

Undantag från skörderegler efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Örebro har beslutat att alla lantbrukare i länet får skörda på så kallade skyddszoner och trädor redan nu. Det är ett undantag från reglerna, och beror på torkan som varit under sommarens start.

I samband med torkan i början av sommaren har Jordbruksverket släppt på kraven och tillåtit vissa lantbrukare att skörda på mark som skulle sparats för att ge mer biologisk mångfald.

Nu går Länsstyrelsen i Örebro ett steg längre och tillåter samtliga lantbrukare, även de som har så kallat kompensationsstöd, att skörda sina trädor. Dessutom får alla som har skyddszoner skörda dessa nu.

– Skyddszoner är bevuxna remsor längs vattenområden som syftar till att minska näringsläckage, säger Magnus Ekelund, som är enhetchef för Djurskydd och jordbruksstöd vid Länsstyrelsen i Örebro.

Vanligtvis får man skörda skyddszonerna först den 1 juli, och trädorna senare, men för att minska risken för foderbrist gör Länsstyrelsen ett undantag i sommar.

– Det är för att underlätta för lantbrukare att få tag på foder, både akut just nu, men även för att minska risken för foderbrist till stallperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.