Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkarna i Region Örebro hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid. Det enligt en ny rapport från Sveriges läkarförbund. Hör Lars Edling, ordförande i Örebro läns läkarförening, berätta om det pressade läget. Foto: SVT

Undersökning visar: Hälften av läkarna hinner inte med sina arbetsuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Läkarna i Region Örebro hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid. Det enligt en ny rapport från Sveriges läkarförbund. Många uppger även att de saknar rastmöjlighet och tillräcklig återhämtning mellan arbetspassen.

Undersökningen baseras på en enkät som gått ut till Sveriges läkarförbunds medlemmar i hela landet. Läkare verksamma i Region Örebro län uppger, att de förutom brist på raster och tid för återhämtning, har svårt att hinna med indirekt patientarbete och administrativa uppgifter.

– Det är många gånger en etisk stress, att man gör saker som man vet inte är det bästa för patienterna, kanske det minst dåliga utifrån dem förutsättningar man har. Och det skapar ju en oro, ett gnag som man bär med sig, som är svår att bara lämna bakom sig när man kommer hem från jobbet, säger Lars Edling, ordförande i Örebro läns läkarförening.

Förbundet anser att resultaten visar att arbetsgivarna i flera avseenden inte lever upp till arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets regler och föreskrifter.

Hör Lars Edling beskriva det pressade läget i klippet

• 2 av 10 läkare i Region Örebro uppger att de inte hinner med det direkta patientarbetet inom sin normala arbetstid.

• 4 av 10 av läkarna i Region Örebro uppger att de inte hinner med det indirekta patientarbetet (journalföring, remisshantering, receptförskrivning mm).

• 5 av 10 läkare i Region Örebro hinner inte med sina administrativa arbetsuppgifter inom sin normala arbetstid.

• 3 av 10 läkare i Region Örebro får inte den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen.

• 1 av 3 (36 procent) i Region Örebro har svårt att ta rast.

Enkäten skickades 2022 till samtliga medlemmar yrkesverksamma i hälso- och sjukvården i riket, det vill säga 37 521 personer. 15 901 personer svarade vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Svarsfrekvensen var på ett ungefär samma i alla lokalföreningar/regioner.

Källa: Sveriges läkarförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.