Ung svenskfödd man – Mika är en ”typiskt” arbetslös i länet

Publicerad

Den typiska arbetslösa örebroaren är en ung svenskfödd man. Han har gått ut gymnasiet och bor med en förälder.

– Jag söker alla möjliga sorters jobb, säger en av dem, örebroaren Mika Lehtoniemi.

SVT träffar 25-årige Mika Lehtoniemi på Arbetsförmedlingen i Örebro. Han stämmer nästan helt in på den typiska arbetslösa örebroaren: en man mellan 20 och 24 år som bor med en biologisk förälder och har gått ut gymnasiet.

– Jag gick hotell- och restaurangprogrammet på Virginska men hoppade av sista terminen, säger Lehtoniemi.

Han har sökt jobb i över ett år efter att han fick sluta på sitt senaste jobb som städare.

Oftast en man

SVT har tagit fram profiler för de typiska arbetslösa personerna i landets samtliga kommuner med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån. I alla länets tolv kommuner är profilerna män – förutom i Kumla där det är en kvinna mellan 25 och 29 år.

Ungdomsarbetslösheten har minskat det senaste året, men den är fortfarande högre än den genomsnittliga arbetslösheten. Och det är just männen som sticker ut även i andra delar av landet.

– Bland de unga kvinnorna är det fler som har tillfälliga anställningar och timanställningar. Det gör att de kommer in snabbare på arbetsmarknaden, säger Sari Harju, chef Arbetsförmedlingen Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.