Foto: Johan Pisoni / SVT

Unga i Askersund upplever trygghet – men rör sig lite

Publicerad

Ungdomar i Askersund har under våren svarat på en enkät om sin fritid. Resultaten visar att ungdomarna känner sig trygga, men den fysiska aktiviteten är låg.

Det är 83 procent av ungdomarna i årskurs 7-9 som i forskningsprojektet ”Ung livsstil” har fått svara på frågor under våren. Askersunds kommun är den enda i Örebro län som deltar i projektet, uppger kommunen i ett pressmeddelande.

– Många kommuner, däribland Askersund, har haft bristande uppföljning av verksamheten på fritidsområdet. Tidigare resultat inom Ung livsstil visar på att barns och ungas deltagande i fritidsaktiviteter inte är jämställt eller jämlikt. Syftet med enkäten i Askersund är att undersöka lokala förhållanden, säger Staffan Korsgren (L), ordförande i kultur- och tekniknämnden.

Frågor kring livets mening

Frågorna har rört allt från läsvanor, fysisk aktivitet, trygghet till svåra frågor som livets mening och livschanser.

Resultaten av de sammanställda svaren i enkäten visar att kommunen upplevs som en trygg plats av ungdomarna. Men på hälsoområdet har kommunen noterat att det finns en del att göra.

– Killgruppen sticker ut i Askersund! Deltagandet i idrottsförening är mycket lågt i jämförelse med andra kommuner. Samtidigt är det en ovanligt stor andel av pojkarna som efterlyser satsningar på motorsport och det i en utsträckning vi aldrig tidigare sett, säger Ulf Blomdahl, sociolog och forskningsledare för Ung livsstil.

Lågt intresse för kultur

Rapporten konstaterar vidare att både killar och tjejer inte läser särskilt mycket på fritiden och att intresset för kultur i en jämförelse är lågt bland de unga.

Kommunen uppger att de nu kommer att analysera resultatet vidare och sprida det till andra aktörer.

– Resultaten är ju även intressanta för idrottsföreningar och andra som bedriver barn- och ungdomsverksamhet, eftersom jämlikhet och jämställdhet är en fråga som berör oss alla, säger Staffan Korsgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer