Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anida Fägerstad, forskare, Region Örebro län. Foto: Elin Abelson

Unga uteblir från tandläkarbesök på grund av rädsla

Publicerad

Unga som uteblir från sina tandvårdsbesök gör oftast det på grund av rädsla, det visar en avhandling som gjorts i Region Örebro län.

Trots att ungdomar inte behöver betala för sina tandvårdsbesök finns det de som uteblir. Enligt en ny avhandling som Anida Fägerstad, legitimerad tandhygienist och medicine doktor i hälsovetenskap, gjort visar på att den vanligaste orsaken bakom det är rädsla.

– Det kan vara tandvårdsrädsla, men också att man inte vet vad som ska hända under besöket eller kommande besök. Det kan också vara så att man är rädd för att få skäll, säger Anida Fägerstad.

Det kan också finnas andra orsaker, till exempel att man inte prioriterar att gå dit eller att man har en negativ attityd till tandvården. Socioekonomisk bakgrund och boendesituation kan också påverka.

Viktigt att gå

Risker med att inte gå är att man får sämre munhälsa, smärta, obehag och att man måste göra akuta besök.

– Uteblir de nu, när vården är kostnadsfri, så är risken mycket högre att de inte går när de måste betala.

Information och samma behandlare viktigt

Hur man ska få ungdomarna att ta sig till tandläkaren har Anida Fägerstad inte tittat på, men vid intervjuer med tonårstjejer framkom vissa saker som de önskade av vården.

– Det som var avgörande för dem om de skulle gå eller inte var att veta vad som skulle hända när de kom dit. De önskade också träffa en och samma behandlare, för att känna sig trygga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer