Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Anna-Karin Andershed, prorektor vid Örebro universitet, om hur de anpassar campusundervisningen i höst för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT /Gunnar Lundmark/Scanpix

Universitetet i höst – nybörjarna får mest tid på campus

Uppdaterad
Publicerad

Idag, torsdag, fick tusentals blivande förstaårsstudenter vid Örebro universitet sina antagningsbesked. En stor del av undervisningen kommer fortsatt att vara på distans i höst. Men det kommer att skilja sig beroende på program och hur länge man studerat.

– Tanken är att vi ska prioritera våra nybörjare med mer campusundervisning för dem, säger Anna-Karin Andershed, prorektor vid Örebro universitet.

Generellt kommer höstens undervisning vid universitetet bestå av både distansundervisning och undervisning på campus. Föreläsningar kommer till stor del att vara på distans.

– Laborationer kommer att ske på campus och individuell undervisning, som man bedriver en hel del vid musikhögskolan, är ytterligare ett exempel, säger Anna-Karin Andershed.

Rekommendationen om distansundervisning borta

Den 15 juni hävde Folkhälsomyndigheten rekommendationen om distansundervisning. Myndigheten menar att situationen på lärosäten, utifrån studenternas ålder, kan betraktas som en arbetsplats och därför gäller framöver de föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer som gäller för övriga samhället.

– Det är rätt mycket folk på campus om alla studenter och medarbetare är där samtidigt och för att vi ska kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste vi minska antalet personer på campusområdet, säger Anna-Karin Andershed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer