Studenterna berättar om hur de tänker kring säkerheten. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Universitetet varnar för fräcka mobilstölder

Publicerad

Stölder av mobiltelefoner är ett problem som Örebro universitet upplever med jämna mellanrum. Nyligen har tjuvar cirkulerat på området, det uppger säkerhetsavdelningen, som nu skickat ut en varning internt till studenterna.

– Det är sannolikt någon form av tjuvliga som kommit ut i våra lokaler och stjäl mobiltelefoner på ett ganska fräckt sätt, säger Erik Nilsson, som är säkerhetschef på Campusavdelningen.

Tillvägagångssättet ska vara att en person söker upp en student som sitter och pluggar, talar lågmält och lägger ett papper över mobiltelefonen på bordet som personen sedan får med sig.

– Vi har fått information om att en student blev utsatt för försök, sen har vi inte sett några rapporter att några fullbordade brott inträffat den här gången.

Inte kännedom om allt

Erik Nilsson har tittat igenom brottsstatistiken från polisen gällande den här typen av brott och den visar att det varit mellan 10 och 15 studenter som drabbats av stölder förra året. Men samtidigt är det inte säkert att de får kännedom om allt.

– Det är inte nödvändigt så att vi får input. Men blir man utsatt kan man höra av sig till oss.

Samtidigt påpekar Erik Nilsson att det inte är enbart universitet som drabbas av den här typen av stölder, men de har informerat studenterna, för att de ska vara vaksamma.

– Håll ordning på dina stöldbegärliga saker, vara vaksam mot personer du inte känner igen som kanske är på fel plats vid fel tillfällen där de inte borde vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.