Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, förklara varför man överklagar tingsrättens beslut. Foto: SVT

Upploppet i Örebro: Poliser får stå för rättegångskostnader – polisfacket överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Fem poliser i Örebro tvingas betala en gärningsmans rättegångskostnader. Nu har polisfacket överklagat tingsrättens beslut och menar att en tolkning av lagen bör göras.

– Vi tycker att det här är helt orimligt, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.

DN var först att berätta om tingsrättens beslut att de fem poliserna som ska betala gärningsmannens rättegångskostnader. De fem skadades själva i samband med upploppen i Sveaparken i Örebro, påsken 2022.

Krävde skadestånd efter upploppet i Sveaparken

Gärningsmannen dömdes till fem års fängelse för grovt blåljussabotage. Samtidigt krävde de fem poliserna skadestånd för kränkning i samband med blåljussabotage.

Våldsamt upplopp i Örebro

– När HD (Högsta domstolen) sedan meddelade att man inte får kränkningsersättning som enskild polis när det är blåljussabotage så valde våra medlemmar att dra tillbaka stämningen. I och med det anser rätten att man har förlorat målet och därför ska de betala rättegångskostnaderna, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.

Fackets hjälp – poliserna behöver inte själva betala

Men även om tingsrättens tolkning inte är fel så finns det ett annat sätt att tolka lagen menar von Sydow.

– Det finns också möjlighet till undantag i rättegångsbalken om det är speciella omständigheter. Vi anser att det här är speciella omständigheter och därför ska inte våra medlemmar betala motpartens rättegångskostnader.

Överklagar beslutet

Polisförbundet kommer nu att överklaga tingsrättens beslut.

Förbundet har också beviljat medlemmarna rättshjälp, vilket innebär att de fem poliserna inte själva behöver betala rättegångskostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet