Urspårat godståg norr om Vedevåg. Foto: Anders Nord / SVT

Urspårat godståg bakom stora trafikstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett urspårat godståg i Vedevåg mellan Lindesberg och Frövi gör att det är totalstopp i tågtrafiken förbi platsen. Det orsakar i sin tur stora störningar i all tågtrafik mellan Borlänge och Hallsberg.

Trafikverket meddelar på tisdagsmorgonen att tågen kommer att gå till Lindesberg och Frövi. Sträckan däremellan kommer att ersättas med bussar som går i skytteltrafik.

Inga tåg kommer att vänta in busstrafiken utan resenärerna hänvisas till nästa tåg, enligt SJ som trafikerar sträckan.

Tågpersonal kommer att skjutsas i taxi för att minimera väntetider.

Kan ta hela dygnet

Enligt prognosen kommer bärgningsarbeten och reparationer att pågå fram till lördag. Trafikverket meddelar att tågen mellan Frövi och Lindesberg kommer att gå som vanligt från onsdagsmorgonen fram till klockan 14, och att det därefter kommer vara återställningsarbete på sträckan fram till lördag.

– Tåget har gått ungefär 500-700 meter med en urspårad vagn. Vagnen är ungefär mitt i tåget, så nu har de som arbetar här kopplat isär tåget och håller på att arbeta med den vagnen, säger SVT Nyheter Örebros reporter på plats Thomas Wedin.

Spårade ur under natten

Tåget spårade ur strax efter klockan tre på tisdagsmorgonen och inga personskador har rapporterats.

Fram till klockan 06:00 påverkades även fordonstrafiken vid Sjöängsfallet på väg 837 eftersom bommarna vid järnvägsövergången stannat i nedfällt läge. Det är nu åtgärdat.

Stationer där tågtrafiken påverkas:

Frövi, Grängesberg, Kopparberg, Ludvika, Lindesberg, Storå, Ställdalen, Borlänge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.