Marcin Popiolek, överläkare, Helen Forsell, operationssjuksköterska och kirurgen Loannis Goumas utförde den första operationen. Foto: USÖ

Konstgjord urinledare ska minska lidandet för många patienter

Uppdaterad
Publicerad

Ett operationsteam på Universitetssjukhuset Örebro har som första team i Norden opererat in en konstgjord urinledare hos en patient.

Urologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro hoppas kunna minska lidandet för många patienter med hjälp av den konstgjorda urinledaren.

–Det känns väldigt positivt att vi nu har ytterligare en metod som förhoppningsvis kan förbättra livskvalitén hos de patienter som behöver en permanent lösning för att ersätta urinledarens funktion, säger överläkaren Marcin Popiolek.

Tillverkas i ett silikonmaterial

Många patienter har tidigare fått hjälp med sina besvär med hjälp av en kateter inuti befintlig urinledare. Metoden har inte sällan inneburit obehag för patienter till följd av infektioner som uppstått.

– Protesen tillverkas i ett silikonmaterial med en utvändig beklädnad i polyester som gör slangen stabil och hållbar. Patienten måste dock ha en fungerande urinblåsa för att den här metoden ska vara aktuell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.