• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Arkivbild/TT Foto: Bertil Ericson / TT

Utbildningar följde inte Skolverket – krävs på närmare 800 000 kronor

Publicerad

Skolverket kräver tillbaka 15 miljoner kronor från landets yrkesförarutbildningar efter att det uppdagats att eleverna inte fått delar av sin utbildning ute på arbetsplatser, vilket är ett krav för att få statsbidraget.

I Örebro län handlar det om tio elever som har granskats, i samtliga tio fall blir det återkrav av 775 000 kronor. Fem av dom utbildade sig till bussförare och fem till lastbilsförare med släp.

– Vi ser allvarligt på att eleverna inte får det arbetsplatsförlagda lärande som ska ingå i deras utbildning. Det är nu viktigt att kommunerna tar till sig det här beslutet och åtgärdar de brister som finns i yrkesförarutbildningarna inom komvux, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket.

Enligt Skolverket så handlar kontrollen om att säkerställa så att alla elever får den utbildning de har rätt till. Därför kommer de att genomföra ytterligare kontroller av elever på utbildningarna framöver.

Skolverket har kontrollerat statsbidragsfinansierade yrkesförarutbildning  runt om i landet och totalt så är det 240 av 255 kommuner som blir återbetalningsskyldiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer