Foto: Region Örebro län

”Ger en mer nyanserad bild av riskerna”- Örebroläkaren om nya riktlinjerna

Publicerad

Kvinnor med klimakteriebesvär vänder sig i första hand till vårdcentralen för att få hjälp, och därför ska nu allmänläkare i länet få utbildning i den nya riktlinjerna för hormonbehandling.

– De nya riktlinjerna är uppdaterade efter de senaste studierna på det här området och styrker att vi har effektiva behandlingar och ger en mer nyanserad bild av eventuella risker kopplat till exempelvis bröstcancer, säger Juliane Baumgart, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

Svensk förening för obestetrik och gynekologi (SFOG) publicerade första gången riktlinjerna, som då var preliminära, i våras och i dagarna kommer alltså den slutgiltiga versionen.

Gynekologer och allmänläkare utbildas nu genom bland annat kongresser och regionala utbildningsdagar.

– ST- läkarna har precis varit på en regiondag i Uppsala som tog upp detta ämne. Allmänläkarna på vårdcentralerna har ämnet som en punkt i en regional utbildningsdag i januari där en gynekolog från USÖ kommer att föreläsa, säger Juliane Baumgart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.