Starta klippet för att se bilder på artilleripjäsen Archer när den används, och hör BAE Systems Bofors vd Lena Gillström berätta mer om vad Försvarsmaktens satsning innebär för koncernens verksamhet i Bofors. Foto: Jonas Ekströmer/TT / SVT Nyheter

Kanonglädje i Bofors – ska leverera fler Archer i försvarets nya satsning

Publicerad

Regeringens nya förslag för totalförsvaret har tagits emot med glädje i Karlskoga. Nya miljarder satsas och en del av pengarna kommer spenderas på att köpa in nya artilleripjäser av modellen Archer, som tillverkas hos vapentillverkaren BAE Systems i Bofors.

– Vi har ett bra samarbete med försvaret, men det finns möjlighet att ytterligare fördjupa det nu, säger vd:n Lena Gillström.

Nyligen kom beskedet att Försvarsmaktens budget ska utökas med 27 miljarder kronor under de närmaste fem åren.

Sedan tidigare har BAE Systems levererat 48 stycken mobila artillerikanoner av den senaste modellen som heter Archer. Det nya försvarsbeslutet innebär bland annat att armén ska beställa ytterligare 24 Archer.

Hoppas på affär med US Army

Att man dessutom får ett artilleriregemente i grannkommunen Kristinehamn är också positivt för BAE Systems Bofors, menar vd:n Lena Gillström. Samtidigt har man siktet inställt på en betydligt större kund än det svenska försvaret.

– Vi hoppas få möjlighet att visa Archers förmåga i USA under 2021, säger Gillström.

Starta klippet för att höra BAE Systems vd utveckla varför man just nu ser så ljust på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.