Sanering pågår under eftermiddagen. Foto: Tilal Altaib/SVT

Utsläpp i Fjugesta – dieselolja har läckt ner i avloppssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades under morgonen om ett miljöfarligt utsläpp i Industriområdet på Vallgatan i Fjugesta. Det handlar om dieselolja som läckt ut från en reservpanna på Lekebergs Bioenergi.

Det var på tisdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till  Fjugesta efter att en reservpanna på Lekebergs Bioenergi läckt ut dieselollja. Enligt räddningstjänsten ska det vara ungefär två kubikmeter olja som läckt.

Dieseloljan ska även ha runnit ner i avloppssystemet och personal från kommunens avdelning miljö- och hälsa är inkopplade. 

– Det är allvarligt för vi har fått ner oljan i vårt reningsverk, där pågår det febrilt arbete med sanering och att hinna besegra oljan innan den kommer för långt in i reningsprocessen, säger Mats Turesson, som är Teknisk chef på Lekebergs kommun.

Vad kan hända då?

– Vi har bedömt det som att den mängd olja som har läckt ut bör vi kunna stoppa innan den kommer ut i naturens vattensystem igen, det känns posivit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.