Foto: SVT

Utställningen som slagit alla rekord

Uppdaterad
Publicerad

”Där barnen sover” heter fotoutställningen som slagit alla rekord på Fotograficentrum. Många som besöker den tar med sig bilderna både i kropp och själ efteråt.

Linnea Eriksson som går på Karolinska gymnasiet i Örebro läser upp texten som hör till bilden på Tama där hon ligger med huvudet på sin huvudkudde.

Det skulle kunna vara ett barn var som helst, på väg att somna. Men Tama ligger i sin säng i Syrien. Och just kudden är något som får henne att ligga klarvaken tills hon somnar av utmattning.

– Hon är rädd för sin kudde och det är jättehemskt. Det är ungefär som att vara rädd för att sova. Och att vara så ung och rädd för att sova, det är så hemskt. Det är bara så hjärtskärande, säger Linnea Eriksson.

Kudden för Tama betyder bombanfall och skräck.

Väcker Syrienfrågan

Bilden är tagen av fotografen Magnus Wennman och den ingår i den utställning som just nu pågår i Konstfrämjandets lokaler i Wadköping.

– Den här utställningen är till för att väcka Syrienfrågan igen och det har Magnus Wennman verkligen lyckats med, säger Bitte Alling-Ode, ordförande för Fotograficentrum.

Rekordmånga besökare

Utställningen har haft rekordmånga besökare sedan den öppnade. Många som besöker utställningen blir känslomässigt berörda och Bitte Alling-Ode upplevaer att de yngre besökarna verkar mer uppgivna efteråt.

– När vi möter dem och pratar försöker vi visa på och diskutera att det lönar sig att göra skillnad, säger hon.

 En av dem som känner att hon vill göra skillnad efter att ha sett utställningen är Malinie Ljungberg Chailom.

– Jag känner att jag måste göra allt jag kan för att hjälpa dem. Vi måste också ta ansvar. Alla måste ta ansvar för det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.