Bilden kommer från polisens förundersökning. Foto: Polisen.

Väktare kedjade fast 12-åring i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Två väktare ska ha fört bort och satt handbojor på en 12-åring. Sedan kedjade de fast honom vid ett träd. Nu åtalas männen vid Örebro Tingsrätt.

Händelsen inträffade i Maj förra året och nu åtalas väktarna vid Örebro tingsrätt, misstänkta för olaga frihetsberövande. Enligt stämningsansökan ska brottet ha inträffat när de båda väktarna var i tjänst, men inte inom ramen för något tjänsteuppdrag.

Spred bilder i sociala medier

Väktarna ska ha tagit med 12-åringen till ett skogsparti i Karlslundstrakten där de sedan satte handbojor på pojken och kedjade fast honom vid ett träd. Båda väktarna ska sedan ha fotograferat 12-åringen och en av väktarna spred även bilden i sociala medier med bildtexten: ”Så här gör man med killar i Oxhagen”.

Drömde mardrömmar

I förhör uppger 12-åringen att väktarna körde mot Garphyttan och att de sedan stannade i en skog.

– Vi hoppade av där och då tog en av dem fram sin batong och viftade med den. Sen tog en av väktarna mina händer och la handfängsel runt mina händer, så jag nästan kramade trädet. Då tog han bild på mig och la upp på Snapchat, säger pojken i förhör.

I polisens förhör framkommer även att väktarna sagt att de ”kanske skulle lämna honom där” och att pojken drömt mardrömmar om händelsen i efterhand.

Förnekar brott

Båda väktarna förnekar brott men vidgår stora delar av händelseförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.