Niklas Elert, Örebro Universitet Foto: Örebro Universitet

Välutbildad personal bättre än häftig teknik

Uppdaterad
Publicerad

Örebroforskare slår hål på myten om att det är högteknologiska företag med mycket forskning som växer snabbast.

Niklas Elert på Örebro Universitet doktorsavhandling i nationalekonomi visar att de företag som växer snabbast är tjänsteföretag med välutbildad personal.

– Det finns en hype kring entreprenörskap, där det ofta talas om att vi måste satsa på högteknologiska företag med mycket forskning och utveckling för att skapa tillväxt. Men den här avhandlingen visar att det snarare kunskapsintensiva än högteknologiska företag, som växer snabbt, säger Niklas Elert.

Finner inte sambandet

Snabbväxande företag definierats som den procent av alla företag, som under tre år haft den snabbaste tillväxten av sin omsättning och personal, två mått som tenderar att samvariera.

Det är en vanlig uppfattning att politiker bör ge högteknologiska företag stöd, eftersom de satsar mycket på forskning och utveckling, FoU, och därmed skulle ha förutsättningar att växa snabbt.

– Men paradoxalt nog finner vi inte det sambandet, konstaterar Niklas Elert. FoU-industrier tycks inte vara den bästa grogrunden för snabbväxande företag. Det tycks snarare vara bland kunskapsintensiva tjänsteföretag som snabbväxarna finns. Det ser ut som att en välutbildad personal snarare än high tech är en tydligare tillväxtfaktor.

Vill minska arbetslösheten

Det här innebär inte att högteknologiska uppfinningar inte är viktiga eller betydelsefulla, men det är kanske inte företag på den absoluta forskningsfronten som växer snabbt och skapar många nya jobb.

– Vi ser också att det oftast är unga företag, som växer snabbt, men det är ju ingen tillräcklig faktor för tillväxt, de flesta företag växer inte. Men många politiker är förtjusta i nyföretagandet och ser det som ett sätt att minska arbetslösheten. Det kan i stället leda till ”nödvändighetsentreprenörskap”, att någon startar företag för att hon inte kan få ett jobb. Men har man ingen bra affärsidé riskerar det att vara dåligt för ekonomin och för många misslyckade nyföretagare är det bättre att sträva efter en anställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.