Foto: Jesper Mattsson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Många ungdomar nobbar frukosten

Uppdaterad
Publicerad

Tullängsskolans 1 300 elever fick chansen att gratisäta frukost tillsammans. Tvärsnytt var på plats.

Enligt en undersökning som har gjorts av Novus på uppdrag av ett stort livsmedelsföretag äter 22 procent av unga i åldern 16-23 år inte frukost flera dagar i veckan. Idag bjöds de 1 300 eleverna på Tullängsskolan i Örebro på frukostbuffé för att de ska ändra sina vanor.
– Jag brukar inte ha tid och ibland mår jag illa när jag äter frukost. Men i dag gjorde jag ett försök i alla fall, och jag mår bra, säger eleven Izabell Johansson.

Orka mer
Fredagens gemensamma frukost är en del i det arbete skolan genomför för att få fler att äta mat på morgonen och på så sätt orka mer. Skolans kökschef har också varit ute i de nya klasserna och pratat om elevernas frukostvanor.
– Det jag märker är att många väljer att sova istället och jag gissar att ungdomar slutar att äta frukost när föräldrarna slutar att göra frukosten åt dem, säger kökschefen Lena Sjöqvist.
– Det här är en yrkesskola, så jag brukar jämföra dem med en bil där oljan börjar ta slut. Det kan ju gå en bit, men det går ganska knackigt.

Lockar inte alla
Men alla blev inte lockade av den gratis frukosten. Joakim Malmberg hängde med sina hungriga kamrater, men avstod själv från att äta:
– Jag har lite svårt på morgonen för att äta, så jag brukar skippa det faktiskt.
Dagens skolfrukost med DJ, kompisar som åt tillsammans och stor buffé var en engångshändelse. Kökschefen Lena Sjöqvist hoppas nu att fler ska börja äta på morgonen.
– Jag tror att även om du tar frukosten hemma så har du en annan kraft och energi när du kommer till skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ungas matvanor

Mer i ämnet