Även totalt sett i Sverige ligger andelen som inte skiljer sig efter att ha skickat in en korrekt ansökan på runt 10 procent. Foto: Janerik Henriksson/TT

Var tionde skilsmässa i Örebro blir inte av

Publicerad

Förra året avslutades över 900 mål om skilsmässa vid Örebro tingsrätt. Av dem rann drygt 100 ut i sanden eller drogs tillbaka.

Ansöker om skilsmässa gör man hos tingsrätten, oavsett om man är överens eller inte. Om man har delad vårdnad om barn under 16 år, eller om båda sökande vill ha betänketid, så ges en betänketid på sex månader.

När de förflutit har man sex nya månader på sig att skicka in nya papper till tingsrätten där man konstaterar att man står fast vid sitt beslut och fortfarande vill skiljas.

En av tio skiljs inte

Under 2018 var det 101 mål i Örebro tingsrätt där det inte gjordes, vilket motsvarar ungefär ett av tio avslutade mål. Vad det beror på, om man ångrat sig, glömt bort det eller har någon annan anledning, kan tingsrätten inte svara på men i de fallen avskrivs målet.

Totalt skiljdes 766 personer under samma period och 43 ansökningar avvisades, bland annat av anledningen att man inte betalt avgiften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer