Många unga i Sverige drömmer om att starta eget. Foto: Henrik Montogmery / TT

Varannan ung svensk drömmer om att starta eget

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län har hittills i år fått 8 procent fler nya företag jämfört med motsvarande period 2019. Samtidigt drömmer var tredje svensk om att starta eget, visar en färsk Sifoundersökning på uppdrag av Visma. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill så många som varannan bli företagare.

”Drömmer du om att starta företag?” är frågan som Sifo ställt till 1000 svenskar på uppdrag av Visma som levererar IT-lösningar för småföretagare. Var tredje person svarade ”Ja ofta” eller ”Ja ibland”.

Undersökning visar också att bland unga mellan 18 och 29 år vill så många som varannan, 51 procent, bli företagare. Mätningen visar också att fler män (37 procent) än kvinnor (27 procent) drömmer om att starta eget.

Örebro län har till och med november i år fått 1 455 nya företag, en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period 2019, då 1 345 nyregistreringar gjordes.

– Det är glädjande att nyregistreringarna ökar, eftersom Sverige behöver fler välmående företag. Samtidigt måste de bolag som redan finns få bästa möjliga förutsättningar för att fortsätta utvecklas, särskilt nu när många kämpar för sin överlevnad. Det kan handla om allt från rådgivning till stärkt samverkan mellan näringslivet och det offentliga, säger Boo Gunnarson på Visma spcs.

Så lyckas du med din företagsstart:

– Skaffa en hemsida och börja marknadsföra ditt företag till din tänkta målgrupp

– Håll koll på (onödiga) kostnader, exempelvis inköp av något du kanske kan hyra i stället

– Fokusera på omsättning och gör förändringar när något du säljer inte genererar tillräckliga intäkter

– Lär av andras erfarenheter genom att skaffa en mentor

Källa: Visma

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.