Genrebild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vården anmäler sig själv – misstog cancer för muskelknutor

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna fick som sökte vård på en vårdcentral i Örebro län fick ett cancerbesked som sedan togs tillbaka. När hon vände sig till en annan vårdcentral visade det sig att hon trots allt hade en tumör.

Region Örebro län har nu anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

I anmälan som gjorts av en chefsläkare framgår det att en kvinna sökte vård för buksmärtor tidigare i år.

Kvinnan fick ett cancerbesked, eftersom undersökningen visade en misstänkt tumör. När det framkom att patienten sedan tidigare hade ett ofarligt myom utgick man från att det var tillväxten. Myom är muskelknutor som kan sitta inuti eller utanpå livmodern. Efter detta planerades ingen fortsatt kontroll.

Kvinnan bytte vårdcentral och efter en ny utredning med bukröntgen, visade det sig vara cancer. 

Enligt anmälan har fördröjningen troligen inte förvärrat patientens tillstånd eftersom det ändå skulle ha behövt gå lite tid mellan de tillfällen då röntgen kunde utföras. Men man konstaterar också att ”patienten har svävat i ovisshet och det har medfört mycket påfrestning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.