Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag lämnade Ulrika Hedelind på Vårdförbundet över den del av varslet som gäller Örebro län. Foto: SVT

Vårdförbundet varslar om stopp för övertid

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen varslar Vårdförbundet om övertidsblockad för sina medlemmar vid alla Sveriges regioner. Region Örebro län sätter sig nu ner för att analysera hur det kan påverka vården.

– Vår förbundsstyrelse tyckte att det bud som låg på bordet inte var bra nog för våra medlemmar, säger Ulrika Hedelind, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Örebro.

Varslet omfattar förbundets medlemmar som är anställda vid alla Sveriges regioner och anställda vid fyra kommunala bolag i Stockholm. Totalt i landet rör det sig om 63 000 medlemmar.

Det rör sig inte om ett strejkvarsel utan en blockad mot att arbeta övertid, mertid och dessutom blir det blockad mot nyanställningar.

Vårdförbundet menar att deras medlemmar i dag arbetar alldeles för mycket övertid och att vården mer eller mindre bygger på övertidsarbete.

Arbetsgivarsidan ger inga besked idag

Arbetsgivarsidan, Region Örebro län, fick lokalt mota varslet vid tretiden på torsdagen.

– Vi har inte bilden klar för oss ännu. Vi måste sätta oss ner med berörda chefer och se vad det får för effekter, säger HR-direktören Maria Åkesson.

Arbetsgivarsidan räknar med att kunna återkomma under fredagen med mer information om eventuella effekter på vården.

Om inte någon överenskommelse nås så kommer övertidsblockaden att börja gälla 25 april klockan 16:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.