Foto: Emilie Pless /SVT

Vårdsökande i Frövi och Fellingsbro kan få längre till vårdcentralen

Publicerad

Patienter hos Freja vårdcentral, där mottagningarna i Fellingsbro och Frövi ingår, kan nu få längre resväg till besök hos primärvården beroende på vilken typ av vård som krävs. Olika vårdverksamheter fördelas på de båda orterna.

– Det är för att vi har stora utmaningar i att få tag på tillräckligt med nya medarbetare, säger Elisabeth Liljekvist, områdeschef närsjukvård norr.

2014 fattades beslut om att slå ihop vårdcentralerna i Fellingsbro och Frövi till en enhet – Freja vårdcentral. Det med syfte att samordna verksamheterna främst ur bemanningssynpunkt. Nu tas nästa steg när olika verksamheter fördelas ut och koncentreras till de två orterna.

Bidrar till kontinuitet för personal

Patienter vid barn- och mödravårdscentralen och fysioterapin kommer framöver att få åka till Fellingsbro, medan mottagningen för akuta besvär och provtagning kommer att vara placerad i Frövi.

– Det är ju klart att allting kan ju upplevas som en försämring. Men jag tänker att vi nu har en fast distriktsläkare på ingående som vi inte har haft på väldigt lång tid. Med de förutsättningarna vill vi kunna bygga mer fast läkarpersonal framåt, säger Elisabeth Liljekvist, områdeschef närsjukvård norr.

Elisabeth Liljekvist, områdeschef närsjukvård norr. Foto: Emilie Pless /SVT

En av de avgörande faktorerna var de olika verksamheterna förläggs har med utrymmen att göra.

– Egentligen är det lokalerna som har avgjort var vi har haft bra träningslokaler, förutsättningar och vad vi haft på gång med kommunen kring samverkan med barnavårdscentral och kanske till och med en familjecentral så småningom. Vi hoppas på det, säger Liljekvist.

Kan erbjuda utbildningsplats

Målsättningen är att det ska bli bättre kontinuitet för patienterna i och med att man inte kommer vara lika beroende av hyrläkare framöver. Det kommer också innebära att man kan erbjuda utbildningsplats för blivande läkarspecialister.

– Då behöver vi ha den här koncentrationen till en geografisk punkt. Vi måste vara en och en halv läkare för att kunna få det här uppdraget att utbilda specialister. Det innebär att det måste vara två personer som gör bedömningar och hjälper till med handledning av en utbildningsläkare, säger Elisabeth Liljekvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.