Vårfloden 1977 svårslagen – men länsstyrelsen är redo

Uppdaterad
Publicerad

I månader har det varit kraftiga snöfall som lett till takras och trafikkaos. Nu smälter all snön.

Länsstyrelserna i Västmanlands och Örebro län tänker inte bli tagna i farstun av en eventuell rekordvårflod. De följer noggrant SMHI: s rapporteringar och har knutit kontakter med andra myndigheter.

På länsstyrelsen i Örebro har miljöhandläggaren Leif Gustafsson precis fått en färsk prognos som visar hur mycket vatten snön egentligen innehåller just nu:

– Även om snödjupet är stort är ju vattenmängden i den inte så stor, säger Leif Gustafsson, men han vågar inte helt avfärda översvämningsrisken. Det beror på hur vädret utvecklar sig.

– Vi har plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna. Det innebär att snön långsamt smälter. Mycket kommer dessutom att dunsta bort, säger meteorologen Bertil Larsson.

Men han han höjer ett varningens finger för att faran långt ifrån är över i Västmanlnads och Örebro län:

– Om det blir en snabb avsmältning då får vi nog räkna med att det kan bli översvämningar på många platser i det här området. Det gäller kanske framför allt låglänta trakter runt Mälaren, men även runt vattendrag i övrigt.

1977 låg Lindesberg under vatten

Hur dramatisk vårfloden blir beror alltså på hur vädret utvecklar sig. Den mest dramatiska vårfloden i Örebro län i modern tid var den i Lindesberg 1977. Vattnet nådde upp till fönsterkarmarna i villorna och det gick att ta sig fram med roddbått på gatorna.

Karin Tilly som är beredskapschef för länsstyrelsen i Västmanland råder oroliga villaägare att följa aktuell information från kraftbolag och kommuner:

– Är man orolig för överssvämningar ska man vända sig till sin kommun, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.