• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Catharina Blom har hittat vargspår i trädgården och undviker nu att gå på promenad i skogen med hunden. ”Jag är livrädd” erkänner hon. Foto: Julia Eriksson / SVT

Vargar på jakt bland villatomter i Bråten

Publicerad

Flera personer i Bråten i Karlskoga har hittat vargspår i trädgården. Kommunens jägare bekräftar att det förmodligen rör sig om ett vargpar som genar över tomterna i jakt på hjort.

Minst två vargar ska under den senaste månaden ha varit inne bland hus och trädgårdar i Bråten i Karlskoga.

Enligt kommunjägare Jan Lund handlar det om flera tillfällen.

– Vi har hittat spår vid tre tillfällen under en månad, säger han. Det tyder på att de varit här till och från.

Jagar hjortar i området

Anledningen till att vargarna håller sig i området är lathet menar Jan Lund.

– Vargar är precis som människor lata till naturen och jagar där det finns gott om mat. Här finns bland annat gott om hjort men även rådjur.

Ännu har ingen rapporterat in att de sett vargar, det är bara spåren i snön som skvallrar om att de varit på plats.

”Ha uppsikt över hundar”

Enligt Jan Lund finns ingen anledning att vara rädd, däremot ska man ha uppsikt över hundar och inte släppa dem lösa.

– Inte ens för en pinktur på gräsmattan.

Men många i området tycker ändå att det är olustigt med vargar så nära inpå knuten. Catharina Blom har själv hittat vargspår på tomten. Efter det har hon valt att promenera på andra vägar med hunden.

– Jag är livrädd, erkänner hon. Nu går jag bara ut med hunden på platser där det finns andra människor. Det känns inte alls bra.

Skyddsjakt inte aktuell

Jan Lund understryker att vargar inte är något hot mot människor. Inte heller är det aktuellt med skyddsjakt. I nuläget.

– Skulle vargarna börja visa sig dagtid och inte flytta på sig när människor närmar sig så kan det bli en annan fråga, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.