Världskänd läkare till fredskonferens i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

På Panzisjukhuset räddar läkare livet på kvinnor som blivit utsatta för brutala övergepp under inbördeskriget i Kongo-Kinshasa. Idag kommer grundaren av sjukhuset till Örebro för FN-dagen på fredag.

Hela dagarna, varje dag, opereras kvinnor på Panzisjukhuset i Bukavu efter att ha blivit utsatta för brutala övergrepp och våldtäkter i inbördeskrigets Kongo-Kinshasa. Men operationerna störs av att strömmen går i tid och otid.

Nu samlar Rotaryföreningen i Örebro in pengar för att säkra elförsörjningen på sjukhuset genom en Fredskonferens i samband med FN-dagen på fredag och idag anländer sjukhuset grundare, den kända chefsläkaren Dr Denis Mukwege, till Örebro central för att tala på konferensen. Men redan imorgon talar han på Örebro universitet.

Dr Mukwege har tidigare talat i FN, tagit emot FN:s pris för mänskliga rättigheter och varit nominerad till Nobels fredspris.

Konferensen pågår under FN-dagen på fredag och mynnar ut i en gala på Örebro slott. Medarrangörer är Örebro kommun, landstinget, universitetet och det internationella nätverket Yennenga

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.