Världsmästaren Saddam tog kung fu till Örebro från Jemen

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan kom Saddam Al-Rahomi till Sverige och Örebro med sin familj, på flykt från kriget i Jemen.

I väntan på att hitta ett arbete började han lära ut kampsporten till barn, och nu hoppas han kunna starta en lokal klubb – med höga ambitioner.

Den 30-åriga tvåbarnspappan blev arbetslös när han kom till Sverige, och bestämde sig för att starta kung fu-träning för barn och unga.

– Jag lämnade mina drömmar bakom mig, bara för att få leva i säkerhet, säger Saddam, själv världsmästare i sporten.

Höga ambitioner

Nu vill han etablera en klubb i Örebro, med målet att kunna tävla både i Sverige och Europa.

I träningslokalen i Örebro visar Saddam tålmodigt olika rörelser och moment för barnen. En av dem är Zyad, som vet precis varför han är där.

– Man blir både tryggare och starkare.

I klippet får du se en världsmästare i aktion och höra vad barnen tycker.

Kung Fu

  • Wushu, vanligen kallad Kung Fu, består av hundratals olika kampstilar och utvecklades ursprungligen i Kina.  
  • I den kinesiska republiken 1912-1949 uppmuntrades allmänheten utöva kampkonsten, som en del av byggandet av en ny nationell kultur. Kung fu-skolor öppnades, handböcker gavs ut och många moderna tekniker utvecklades.  
  • Efter republikens fall reste många kung fu-tränare utomlands och kampkonsten spreds till andra länder. En gemensam tävlingsstandard skapades och Wushu blev en internationellt erkänd idrott.  
  • Den moderna sporten Wushu består av både uppvisningar och fullkontaktskamp. Sedan 1991 anordnar Internationella wushuförbundet världsmästerskap vartannat år.

Källa: Svenska Kung Fu och Wushuförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.