Varm hall kan bli kallare

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsanläggningar är ofta stora energislukare, särskilt på vintern när det är kallt. Men nu erbjuds idrottsklubbarna hjälp att bli klimatsmarta.

Nora tennishall inspekteras av en energikonsult.Han har varit runt i flera idrottshallar i Örebro län och lärt sig hitta energitjuvar i idrottsanläggningarna.

-Mycket är handhavadefrågor. Man måste stänga fönster, släcka belysning och så vidare. Men man kan också minska innetemperaturen lite grann, säger Daniel Åkervall, energikonsult. Det kan ge närmare 50% i besparing.

Inte minst de senaste årens smällkalla vintrar har gjort att idrottsklubbarnas energikostnader dragit iväg. För att pengarna ska stanna i verksamheten istället för att gå till energibolagen erbjuder nu Örebro regionförbund experthjälp till länets klubbar.

-Det är bra att klubbarna kan få en genomgång av deras energikonsumtion och det är ju helt kostnadsfritt för dem, säger Katarina Bååth från Regionförbundet i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.