Varmare januaridag har inte uppmätts på över 162 år. Foto: SVT

Varmaste januaridagen i Örebro någonsin – SVT:s meteorolog: ”Anmärkningsvärt”

Uppdaterad
Publicerad

1858 var året som man i Sverige började göra meteorologiska observationer med hjälp av stationer runt om i landet. Sedan dess har en varmare januaridag aldrig uppmätts i Örebro. Inte förrän under onsdagen då temperaturen mätte 10,3 grader på Täbys väderstation.

– Coolt, säger jag, det är kul med rekord, men det är så klart beroende på hur man ser på det. Det är en anmärkningsvärd temperatur, säger SVT:s meteorolog, Nitzan Cohen.

Anledningen till den historiskt höga temperaturen är de vindar som blåser över vår region. Nitzan Cohen förklarar.

– Just nu har vi en klassisk sydvästvind från Atlanten som har en tendens att bjuda på mildväder. Vi har haft många milda vintrar de senaste åren, men det här gör att det blir barmark i ett stort område.

Ytterligare en förklaring till det milda vädret ligger också i blåsten.

– Har vi svag vind och klart väder får vi en avkylning från markytan, det kan vara varm luft på hög höjd men kallt på backen. Men när det blåser som det gör nu blandas den varma luften på hög höjd med den varma på marken och då kan det bli väldigt varmt.

Inga minusgrader i sikte

Det kan bli kallare på natten mot lördag, det ska passera ett lågtryck söder om Örebro län och det ska innehålla snö. Men chansen att det når vårt län är liten, och om det når oss så kommer snön inte bli långlivad då milda temperaturer och regn kommer på lördag eftermiddag.

– Nej, något slut på det milda vädret är inte i sikte och det kan dröja till sista veckan i januari innan vi får lägre temperaturer, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.