Foto: Vadim Ghirda / TT Bild

Varning för import av gatuhundar

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att tro att man gör en god gärning när man tar sig an en hemlös hund och tar hem den till Sverige. Men på Länsstyrelsen i Örebro går man nu ut och varnar för att importera gatuhundar.

Bakgrunden är ett fall i Örebro där en nybliven ägare till en gatuhund fått stora problem.

– Hunden som är mycket skygg har inte kommit in på flera veckor, förklarar länsveterinär Elina Åsbjer. Det har gått att ställa ut mat och vatten till den men ägaren kan inte fånga in den.

Utsätts för onödigt lidande

Att importera en gatuhund är enligt Elina inte oproblematiskt och kan i värsta fall öka hundens lidande trots den goda viljan hos en ny ägare.

– En del hundar acklimatiserar sig bra men det finns också fall där det visar sig att hundar haft okända skador och lidit oerhört under transport, förklarar hon. Man kan väl också fråga sig om det är värt det för hunden att komma till en ny miljö och vara skräckslagen under ett halvår som det kan ta innan den känner sig hemma.

Läs mer: Regler vid införsel av hund och katt – Jordbruksverket

Det är inte bara olämpligt i vissa fall.

– Att utsätta ett djur för onödigt lidande är dessutom ett brott mot djurskyddslagen, säger Elina Åsbjer.

Lokala insatser det bästa

Allra bäst för djuren är det om man kan göra insatser på plats i deras hemländer menar Elina Åsbjer.

– Att se till att de blir vaccinerade och kastrerade och får bra hem där de befinner sig är naturligtvis att föredra. Sen är det ju svårt att påverka för oss eftersom ansvaret ligger på de lokala myndigheterna.

Elina Åsbjer ser också problem med oseriösa organisationer som förmedlar hundar.

– Vi har haft ett fall där det visade sig att hunden som kom var mycket aggressiv på grund av en skada och gjorde utfall mot både människor och andra djur. Den nya ägaren valde till slut att avliva den, för hundens egen skull, och utsattes då för hot och påhopp från människor.

Svårt med kontroller

För den som ändå vill importera en hund gäller att hunden måste vara rabiesvaccinerad och undersökt innan den får tas in i Sverige.

Samtidigt är kontrollen av hundar som kommer in i landet bristfällig.

– Kommer det in en hund via Arlanda så är det strikta regler som gäller. Om den däremot körs in i en bil är kontrollen sämre. Det handlar om resurser för tullen misstänker jag, avslutar Elina Åsbjer.

Råd till den som vill importera en hund

  • Se till att ta reda så mycket som möjligt om hundens bakgrund och hälsostatus
  • Använd dig av etablerade organisationer
  • Hunden måste vara rabiesvaccinerad och undersökt innan den får komma in i Sverige
  • Överväg om en resa och omställning verkligen är det bästa för just den här hunden
  • Om du vill stötta arbetet på plats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.