vägglus och skadedjusbekämpare Foto: TT

Varning för vägglöss i länet

Publicerad

Anticimex varnar nu för hög aktivitet av vägglöss i länet. – Jag lägger alltid väskan i badkaret när jag bor på hotell, säger gruppchefen på skadedjursavdelningen i Örebro.

Problemen med vägglöss fortsätter att öka i de svenska hemmen. Enligt Anticimex i Örebro tyder mycket på att de gör uppemot tio procent fler inspektioner i sommaren jämfört med förra sommaren.

– De här små djuren kommer inte inflygande genom fönstret utan åker snålskjuts på oss människor i resväskor, kläder och möbler, säger Michael Victorén, gruppchef på skadedjuravdelningen i Örebro.

Upptäcks på hotell

Nu under sommaren är det många som reser och då gäller det att vara extra vaksam. Historiskt sett har risken att drabbas av vägglöss varit större vid resor utomlands, men så är inte längre fallet.

– Nu är det stor risk även här i Sverige och lössen upptäcks på både hotell och i stugbyar, säger Michael Victorén.

Hundar viktigt vapen

Vägglöss bor ofta i sängbottnar och möbler, och nattetid söker de upp människor som de suger blod av. Ofta är lössen svåra att upptäcka och därför har hundar blivit ett viktigt vapen.

– Många gånger används de i förebyggande syfte som när vi går över flera rum på ett hotell. Hundarna upptäcker vägglössen innan de lämnar några spår, säger Michael Victorén.

Resväskan i frysen

För att bli kvitt vägglöss krävs sanering med både värme och kemikalier, och Michael Victorén och hans kollegor uppmanar därför alla resenärer att tänka förebyggande.

– Ställ inte väskan under sängen och släng inga kläder på golvet. Och när du kommer hem – packa upp väskan i tvättstugan, se över den och lägg all smutstvätt i maskinen och tvätta i 60 grader, säger han.

Hur gör du själv när du reser?

– Jag lägger alltid väskan i badkaret när jag bor på hotell. Det tror jag alla anställda på Anticimex gör. De som reser mycket utomlands brukar också lägga resväskan i frysen.

Fakta: Så vet du om det är vägglöss

  • Du blir biten nattetid och får röda utslag
  • Små svarta fläckar finns i eller nära sängen
  • Du hittar små hudömsningar i eller i närheten av sängen 

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.