Varningar och råd

Uppdaterad
Publicerad

Varning, varning, varning. Konsumentverket, Post- och telestyrelsen och Telekområdgivarna är eniga. Akta er för Svea Telecom.

Konsumentverket har även stämt Svea Telecom.och kräver en halv miljon kronor i böter. Orsaken är att företaget fortsatt att försöka värva kunder som står i NIX-registret, det vill säga spärrat sina telefoner fför telefonförsäljare.

Och Anders Olofsson på polisens bedrägerirotel i Stockholm varnar för vad som kan hända.

– Kom ihåg att bestrida räkningen, säger han. Spara det brev eller mail där du har gjort det. Om kronofogden här av sig så måste man kunna visa papper på att man det råder delade meningar om det berättigade i kravet.

– Har man papper på det så låter kronofogden det hela bero till  saken har avgjorts i domstol.

Däremot kan det vara svårt att få den här typen av bedragare fällda i domstol.

– Att teckna ofördelaktiga avtal är inte straffbart. Att uppträda oetiskt i affärer är heller inte straffbart, säger Olofsson. Även av dom flesta av oss blir väldigt upprörda.

Svea Telecom, som ägs av en 26-åring och en 30-åring, har sitt säte på Knarrarnäsgatan i Kista. Bolaget har 31 anställda och en omsättning på 42 miljoner kronor. Vinsten förra året var 1,8 miljoner.

De två männen har ytterligare ett företag tillsammans – ett kommanditbolag, Telecube,  som sysslar med telefonförsäljning. Svea Telecom är ansvarig ägare till Telecube.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet