Eleverna på Bredgårdsskolan berättar om vad som kan förekomma på nätet. Foto: TT

Skolelever lär sig mer om nätvett

Uppdaterad
Publicerad

Många barn chattar i sociala medier och via spel på nätet. Men ibland går det överstyr och leder till konflikter. Nu har grundskoleklasser i Örebro län fått boken ”Värsta bästa nätet” som ska vara en hjälp när man diskuterar hur man beter sig på nätet.

Vad är okej och vad är inte okej att göra på nätet? Fjärdeklassare på Bredgårdsskolan i Karlskoga funderade över det här i våras.  

– Ibland skrivs det elaka saker och hot. Att man är ful, tjock typ, berättar Signe Hattman.

Nellie Fermby fick till exempel ett kedjebrev med texten: “Skicka det här kedjebrevet till 20 personer annars kommer din pappa dö inom 365 dagar.” 

Och även om det händer på fritiden får ofta lärare ta hand om det i skolan.

Alla fick bok om nätvett

Under våren fick grundskoleklasserna i Örebro län boken ”Värsta bästa nätet”. En bok som är tänkt att användas som utgångspunkt för diskussioner både hemma och i skolan om hur man ska agera på nätet.

På Bredgårdsskolan i Karlskoga har eleverna i årskurs 4 läst den.

– Jag har läst och tittat igenom den. Den är absolut ett bra hjälpmedel när vi ska ha temaarbete med den här boken lite senare, berättar Therese Viitanen, lärare på Bredgårdsskolan 4-6.

Några av barnen har redan läst boken och har fått veta sådant de inte visste.

– Där står sådant som är både bra och dåligt, och sådant som man kanske inte visste, berättar Nellie Fermby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.