Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Firar 50 år – slipföretagets vd: ”Pandemin gav oss en skjuts” Foto: SVT/Elin Igelström Nordahl

Firar 50 år – slipföretagets vd: ”Pandemin gav oss en skjuts”

Publicerad

Småföretaget Tormek i Lindesberg, som tillverkar slipmaskiner för eggverktyg, har inte påverkats när kostnaderna skenat i samband med inflationen. I slutet av den här veckan öppnar företaget ett litet museum som bygger på dess historia med innovationer från starten på tidigt 1970-tal.

Det lilla Lindesbergsföretaget Tormek har en stor global produktion. Deras kunder är allt ifrån trähantverkare, kockar och hemmafixare och i princip alla som behöver vassa verktyg. I 50 år har företaget tillverkat verktygsslipmaskiner, och all tillverkning, design och distribution sker i Bergslagen.

– Historiskt har vi inte påverkats särskilt mycket av konjunktursvängningar, vi har tuffat på i en ganska maklig takt uppåt. Pandemin gav oss dessutom en skjuts framåt när människor tittade inåt och hemåt och vårdade sina hobbys och sitt hantverk, säger vd Samuel Stenhem.

Museum öppnas

I samband med företagets 50-årsjubileum öppnar företaget ett litet museum i Lindesberg. Här går det bland annat att ta del av utställningen Sharp Makers 2023 med verk från konsthantverkare från olika delar av världen.

I klippet kan du höra Samuel Stenhem berätta mer om museet och utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.