Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stiftelsen har erbjudit byggföretaget en summa pengar i förlikning. Starta klippet för att höra SVT:s reporter berätta mer. Foto: Erik Karlsson/SVT

Veteranjärnvägen i Nora: Byggföretag kräver flera miljoner av stiftelsen

Publicerad

Det blåser kring veteranjärnvägen i Nora med samarbetsproblem mellan stiftelsen som äger spåren och föreningen som kör tågen.

Stiftelsen har även en segdragen konflikt med ett byggföretag som kräver över två miljoner kronor i ersättning – för en avbruten entreprenad.

– Vi har bestridit ersättningskravet, det är inte rimligt, säger Tommy Henningsson (S), ordförande i stiftelsen Nora järnvägsmuseum och veteranjärnväg, NJOV.

Historien börjar före Henningssons tid som ordförande. Närmare bestämt 2020 – när stiftelsen skriver avtal med ett byggföretag om arbete på en av fastigheterna vid Nora station.

Efter att oväntade skador på fastigheten upptäckts krävs mer jobb än väntat och i april 2021 pausas arbetet.

Efter flera turer kontrakteras under 2022 ett annat byggföretag men avtalet med den första firman sägs, enligt vd:n, aldrig upp.

Förlorad vinst och merkostnader

Kravet på drygt två miljoner kronor handlar, enligt vd:n för byggföretaget, om ersättning för den skada han lidit och för förlorad vinst. Han tar också upp merkostnader för personal han anställde för att ”färdigställa och stå i givakt på de mycket korta inställelsetider” som uppdragsgivaren krävde.

Har lagt ett förlikningsbud

Även om stiftelsen bestrider ersättningskravet på två miljoner kronor har de erbjudit en viss ersättning till företagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.