Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkeriföretagens regionchef Ingemar Resare får många samtal från oroliga medlemmar efter det senaste årets kraftiga höjningar av dieselpriserna. Foto: SVT

Sveriges Åkeriföretag: ”Vi kan inte bära miljöansvaret själva”

Uppdaterad
Publicerad

Flera åkeriföretag riskerar att gå i konkurs efter de kraftiga prishöjningarna på drivmedel. Ingemar Resare, som är regionchef på branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag, menar att deras medlemmar får ta en orimligt stor del av bördan i arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser.

Höjda priser på bensin och diesel är en viktig del av regeringens miljöstrategi. Åkeriföretagen har inte heller motsatt sig en övergång till miljövänligare drivmedel, men många har svårt att hänga med i takten på omställningen.

– Företagen har inte kunnat planera för så här stora och snabba prisökningar, säger Ingemar Resare.

– Eftersom drivmedel är en stor post i alla åkeriers ekonomi så måste de här kostnaderna föras vidare till kunderna. Åkerierna kan inte bära miljöansvaret själva, menar han.

Hör mer om hur åkerierna påverkas i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.