Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bekymmersamt”. Lantbrukaren Fredrik Gehrkes betesmarker är översvämmade. Foto: Johannes Weckström/Sophie Olsson Rahlén/SVT

Viby-bondens betesmarker under vatten: ”Inte nu igen”

Publicerad

På 1800-talet dikades Skarbysjön ut och används numera som betesmark. Men regnet i helgen har åter fyllt sjöbotten med vatten.

– Inte nu igen, var min första tanke. Vi drabbades av översvämningar både 2015 och 2020, säger lantbrukaren Fredrik Gehrke.

Gården ligger i Viby, Hallsbergs kommun och nu står stora delar av betesmarkerna under vatten sedan Täljeån svämmat över. Och det dröjer innan vattnet försvinner.

– Det är ofantliga volymer vatten och det måste börja sjunka i den andra änden innan det här vattnet har någonstans att ta vägen, säger Fredrik Gehrke.

Sämre kvalité på betet

Det är osäkert om marken kan användas till bete även när vattnet är borta.

– Vattnet för med sig smutspartiklar och det är risk att korna inte kommer vilja äta gräset, säger han.

”Vi är ett segt släkte”

Utöver översvämmade betesmarker orsakar vattnet andra problem för lantbrukarna i länet. Markernas bärighet och framkomligheten har tagit stryk av vattenmassorna.

– Det fördröjer skördearbetet. Vallen skulle ha varit skördad för en vecka sen och i nuläget ser det ut att bli svårt att så rapsen i tid, säger han och fortsätter:

– Det är ett ansträngt läge, det är bekymmersamt men vi lantbrukare är ett segt släkte och vi kommer ta oss ur det här med.

I klippet ser du de översvämmade betesmarkerna och hör om konsekvenserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.