Isabella Lövin (MP) och kommunalrådet Sara Richet (MP), informerades om trygghetsprojektet EST av Västerportens Ted Hällmark och Patrik Wallin, säkerhetssamordnare i Örebro kommun. Foto: Johannes Weckström /SVT

Vice statsministern i Vivalla: ”Örebro ett positivt exempel”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har flera ministrar varit på besök i länet. Vice statsminister Isabella Lövin, miljöpartiet, informerades om det trygghetsprojekt som har funnits i Örebro kommun i fem år och som involverar bland annat fastighetsägare, kommunen och polisen.

Det kommunala fastighetsföretaget Västerporten och Örebro kommuns säkerhetssamordnare informerade vice statsministern om projektet EST (Effektiv samordning för trygghet).

Modellen har utvecklats i samverkan mellan Örebro kommun, polisen, Örebrobostäder och Örebro universitet. Den bygger på att fastighetsbolag, räddingstjänst, polis och kommun regelbundet samlar in information i brottsförebyggande syfte.

– Vi utgår från sju indikatorer om det som kan påverka det offentliga rummet ur ett trygghetsperspektiv, berättade Patrik Wallin, kommunens säkerhetssamordnare.

Funktionsanpassat säkrar framtiden

Veckovis samlas information och underrättelser in om vad som är på gång i hela kommunen för att kunna samla resurser, förebygga brott och skapa trygghet. Det kan handla både om otrygghetsfaktorer, men även trygghetsfaktorer.

Patrik Wallin, kommunens säkerhetssamordnare, i samspråk med Västerportens trygghetsvärdar vid dagens ministerbesök i Vivalla. Foto: Johannes Weckström /SVT

Det unika med modellen, menade Wallin, är också att det inte är individknutet hur samordningen sker i projektet, utan det är funktionsanpassat, vilket gör att det kan rulla på vecka efter vecka. Rapporterna som sammanställs och delas bland aktörerna kommer också politikerna i kommunen till del.

– Det här gör att vi har lättare att kunna finansiera långsiktiga satsningar och undvika projekttrötthet, berättade Sara Richert (MP), kommunalråd i Örebro för ministern.

Ministern positiv

EST-projektet bildar också underlag till en rapport beställd av brottsförebyggande rådet, som sammanställts vid Malmö universitet och som presenteras senare i vår.

– Jag tycker det var väldigt positivt och att Vivalla och Örebro är ett positivt exempel för hur man kan jobba med mer samverkan. Både för att göra städerna mer trygga, men också ge bättre beslutsunderlag för politiker. Det är något som jag tror andra kommuner kan använda sig av också, säger Isabella Lövin (SM), vice statsminister.

Kärnpunkterna i EST-modellen

– Informationsinsamling

– Informationssammanställning

– Analys och lägesbild

– Bestämma insatser

– Identifiera samverkansparter

– Återkoppling

– Uppföljning

– Dokumentation

Källa: Effektiv samordning av brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i socialt utsatta områden, Malmö universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.