Den stulna ryggsäcken och de tre loggarna som låg i den. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Viktigt forskningsresultat stulet på tåg i Örebro: ”Ovärderlig för mig”

Uppdaterad
Publicerad

I ett år har forskaren Linus Hedh, 30, loggat flyttfåglars rörelsemönster. Men när han i fredags skulle åka hem med resultatet från Norrland till Lund blev loggarna stulna på tåget i Örebro.

Linus Hedh är doktorand vid Lunds universitet. Under veckan har han varit i Norrland för att samla in loggar från flyttfågeln Större strandpipare som han har studerat under ett års tid.

– Jag satte ut loggarna på fåglarna förra året och nu hämtade jag dem på exakt samma ställe som för ett år sedan, säger Linus Hedh.

Men när Linus i fredags var på väg hem med nattåget till Lund upptäckte han att hela hans ryggsäck var borta och där låg loggarna som suttit på fåglarna. Väskan stod i en bagagehylla eftersom den var för stor för att få plats i kupén.

– Tåget stod stilla strax innan Örebro. Då packade jag ihop mina saker i ryggsäcken eftersom jag skulle hoppa av och byta tåg i Hallsberg, sen gick jag tillbaka till min kupé. Men när vi kom till Hallsberg var hela ryggsäcken borta, säger Linus Hedh.

Linus har även gått ut med en efterlysning på Facebook som delats av tusentals personer.

Forskade om flyttfåglars beteende

Den gråa ryggsäcken rymmer 100 liter och vägde 40 kilo.

– Därför är det ingen som råkar ta fel ryggsäck, menar han.

Linus Hedh arbetar med en avhandling om hur långt flyttfåglar flyger och hur ofta de landar. Resultatet skulle vara användbart för att förstå mer om evolutionen av flyttfåglar och deras beteende. Men även om hur deras beteende kommer förändras vid klimatförändringar.

– De här tre loggarna skulle användas till avhandlingen, men nu kommer jag inte kunna skriva den.

Linus med en Större strandpipare, fågeln vars flyttmönster han har loggat under ett helt år. Foto: Privat

I sin ryggsäck hade Linus Hedh även kläder, tält, dunjacka och annan utrustning till ett värde av 47 000 kronor. Sakerna är försäkrade så dem sörjer han mindre för.

– Hela händelsen är såklart jobbig, men de här loggarna är det värsta. Informationen i dem är ovärderlig för min forskning, säger han.

Händelsen är polisanmäld och Linus tror och hoppas att övervakningskamerorna har lyckats fånga tjuven på bild eftersom väskan är så stor och utmärkande.

Uppdatering söndag kväll:

En väktare har hittat Linus ryggsäck i parkeringshuset vid varuhuset Krämaren i Örebro.

På sin Facebooksida skriver Linus Hedh att ryggsäcken var ”länsad på rubb och stubb”, inklusive loggarna.

I en kommentar till SVT Nyheter Örebro skriver han att väktaren letat igenom parkeringshuset utan att hitta loggarna, men att han inte har gett upp hoppet om att de kommer tillbaka på annan väg.

Linus Hedhs Facebookinlägg:

Skärmdump från Linus Hedhs Facebook Foto: Skrämdump från Linus Hedhs Facebookinlägg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer