Elever vill inte duscha i skolan – ”Påverkar resultaten i idrott och hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Många elever känner sig otrygga i skolornas omklädningsrum och struntar därför att duscha efter idrottslektionerna. ”De flesta är nog rädda för att andra ska döma en för hur man ser ut”. I Kumla har man diskuterat lösningar i många år utan att komma fram till någon.

När man skulle bygga om Vialundsskolan i Kumla lämnade eleverna förslag att man skulle sätta upp duschdraperier eller väggar för att kunna få duscha utan andras blickar på sig. Men än har inget hänt. 

– Om vi känner oss obekväma med att visa oss nakna så borde dom ta hänsyn till det, menar Julia Kaliff ordförande i elevrådet.

– Vi tog upp det här innan de började bygga om. Det är för tre år sedan, fyller Matilda Gerrhardsson i.

Både killar och tjejer

Det är både killar och tjejer som tycker det här är ett problem och man har tagit upp det på flera nivåer.

Förvaltningschefen i Kumla kommun, Ann-Sofie Vennerstrand, menar att det inte är en enkel fråga att lösa bland annat för att man hyr lokalerna av en annan förvaltning och därför inte kan bestämma själva.

”Ingen enkel fråga att lösa” menar Ann-Sofie Vennerstrand, förvaltningschef. Foto: Monika Bruhn/SVT

Påverkar resultat

– I och med att man inte aktiverar sig så man blir svettig för att undvika att duscha, jobbar man ju inte fullt ut i det vi håller på med, berättar idrottsläraren Michael Pihl. Då når man inte högre upp i måluppfyllelsen och det påverkar resultaten i idrott och hälsa.

Interpellation

Christian Lahesalu, Liberal i Kumla kommun, har efter att ha pratat med elever och vårdnadshavare, lämnat en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) med frågan ”Vilka åtgärder kommer den styrande majoriteten vidta för att säkerställa att eleverna försäkras en trygg och säker miljö i omklädningsrummen på skolorna i Kumla?” 

Frågan kommer tas upp på nästa kommunstyrelsemöte den 19 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.