Foto: SVT

”Vill involvera de som kommer till Sverige”

Publicerad

Fotboll ska göra vägen in i det svenska samhället lättare – den förhoppningen har åtminstone Örebrostudenten Clara Toll som på eget initiativ nu startar gemensam fotbollsträning för svenskar och nyanlända.

Genom att träna fotboll är det tänkt att nya människor i Sverige lättare ska få kontakt med svenskar – och vice versa.

Får hjälp från flera håll

– Jag vill ge de som kommer hit en plats i samhället och hjälpa dem in då jag tror att det kan vara jobbigt att komma som ny, säger Clara Toll, initiativtagare till projektet.

Den första fotbollstimmen är planerad till slutet av januari och ska vara återkommande varje vecka därefter. För att förverkliga sin idé har Clara Toll fått hjälp av bland annat Örebro kommun och Örebro universitet, men också av tre andra studenter.

Gratis fotbollsträning

En av dessa är Sara Isteffan.

– Vi vill involvera de som kommer till Sverige. De ska inte bara vara en grupp som vi tar emot utan de ska få möta svenskar i samma ålder och träna eller spela med dem, säger Sara Isteffan.

Fotbollsaktiviteterna kommer vara gratis och anordnas på Örebro universitet för alla tjejer mellan 13 och 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.